En blog om alverden Helbred Medicinsk cannabis lindrer smerter hos patienter

Medicinsk cannabis lindrer smerter hos patienter


medicinsk cannabis

Skal medicinsk cannabis legaliseres? Det har været et omdiskuteret spørgsmål i de seneste år. Nu er det kontroversielle lægemiddel dog blevet tilgængeligt for syge patienter, der lider af forskellige smerter. Men hvordan kan cannabis hjælpe på smerter, og hvem har ret til lægemidlet? Læs med i dette blogindlæg, hvor vi sætter dig ind i sagen!

Hvad er medicinsk cannabis?

Før i tiden forbandt de fleste cannabis med et euforiserende rusmiddel. I dag indgår cannabisplanten imidlertid i flere forskellige lægemidler, der er smertelindrende. Lægemidlet bruges særligt til at lindre smerter i forbindelse med sygdommen sclerose eller kræft, men lægemidlet er ikke begrænset til én bestemt type sygdom. Alle patienter kan altså få udskrevet medicinsk cannabis, hvis deres læge vurderer, at det er passende.

Er medicinsk cannabis lovligt?

Det er helt lovligt at få lægemidlet udskrevet af din læge. Den medicinske cannabis har gennemgået mange kontroller og følger Lægemiddelstyrelsens regler. Det betyder, at du som patient kan være helt rolig, fordi medicinen er stabil og uden farlige giftstoffer. Det er vigtigt at være opmærksom på, at du kun kan få den lovlige medicin på et apotek eller hospital.

Lovligt og ulovligt cannabis

Medicinsk cannabis, som din læge ikke har givet recept på, er ikke lovligt. I modsætning til den godkendte medicin har den ulovlige cannabis ikke været igennem de nødvendige kontroller. Derfor er det ikke sikkert at bruge og kan indeholde mange andre stoffer, end hvad du bliver lovet. Du bør derfor aldrig eksperimentere med den illegale slags, da det kan skade dig og give uforudsete bivirkninger.

Forsøgsordning med medicinsk cannabis

Alvorlige og vedvarende smerter kan dog få de fleste til at bukke under og ty til hvad end, der kan få smerten til at gå væk. Derfor er der rigtig mange, der selvmedicinerer, selvom det er farligt for dem. For at øge patienters sikkerhed blev der i 2017 derfor indført en forsøgsordning, hvor patienter kan afprøve medicinsk cannabis som smertelindring.

Forskningen fortsætter

Der er fortsat rigtig stor interesse for at bruge og udvikle medicinsk cannabis, og det er vigtigt at blive ved med at forske. Vi har nemlig stadig ret begrænset viden om, hvad den kan og ikke kan. Indtil videre har den dog vist sig at være behjælpelig i flere tilfælde:

Medicinsk cannabis har vist sig at:

  • Lindre smerter
  • Reducere kvalme
  • Afslappe muskler
  • Stimulere appetitten

Er du nysgerrig efter at læse mere? Så besøg Stenocares hjemmeside, og bliv klogere!